Dialogue - Danish

Hide

Vocabulary

Hide
bybilledet cityscape
standsning stoppage
forsker scholar
astronomisk astronomical
akademisk academic
panorama panoramic
bibliotek library
spiralformet helical
korridor corridor
observatorium observatory

Lesson Notes

Hide

Lesson Focus

Key Vocabulary & Phrases

Cultural Insights

Det runde tårn har en spiral rampe med 7 et halvt sving i stedet for trapper, der fører til toppen. Rampen gør det nemt for folk at gå hele vejen op i tårnet på flere måder end blot til fods. Czar Peter Den Store red på sin hest hele vejen op i tårnet i 1716, mens en Beaufort bil blev det første motoriseret køretøj til at køre op i tårnet i 1902. Cykelræs er også meget almindeligt i tårnet, med det første, der blev afholdt så tidligt som i 1888. I 1989 cyklede en mand på en unicykel, både op og ned i tårnet, og fuldførte rundturen på mindre end 2 minutter og satte en verdensrekord.

The Round Tower has a spiral ramp with 7 and a half turns instead of stairs leading to the top. That ramp makes it easy for people to ascend the tower in more ways than just on foot. Czar Peter the Great wrote his horse all the way up the tower in 1716, while a Beaufort car became the first motorized vehicle to go up the tower in 1902. Bicycle races are also very common in the tower, with the first one being held as early as 1888. In 1989 one man even rode a unicycle both up and down the tower, completing the round trip in less than 2 minutes and setting a world record.

 

Lesson Transcript

Hide
Danmarks Rundetårn ligger midt i København.
Strukturen går tilbage til 1600-tallet, hvor det blev bygget til at være et astronomisk observatorium.
Det hører til Trinitatis-komplekset, som på tidspunktet af tårnets konstruktion havde stillet et kapel til rådighed for universitet og dets forskere.
Det gav også plads til et akademisk bibliotek, som var det første bygget specifikt til at være Københavns Universitetsbibliotek.
Universitetsbiblioteket havde allerede eksisteret siden 1482.
Det mest genkendelige træk ved Rundetårn er dens heliske korridor, som fører op til toppen af tårnet, der tilbyder en panoramaudsigt over Danmarks hovedstad.
I dag fungerer tårnet som mere end blot et historisk monument.
Det er fortsat med at fungere som et offentligt astronomisk observatorium og også som en god måde, hvorpå at indtage et stor del af Københavns bybillede.
Bibliotekssalen inde i tårnet ligger over kirken og kan kun nås fra den rampe, der fører til tårnet.
Hallen er nu et velkendt kulturelt sted, der værter talrige udstillinger.
Rundetårn var et af de mange byggeprojekter ledet af Christian IV.
Arbejdere lagde fundamentet i 1637, men arbejdet på tårnet blev ikke afsluttet før 1642, delvist på grund af flere arbejdsnedlæggelser forårsaget af mangel på penge.
Danske og norske kirker blev beordret til at give penge til tårnets konstruktion.
Kirken og biblioteket ved tårnet blev ikke afsluttet før 1657.