Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej alle sammen, jeg hedder Louise.
Som kalenderårets nok anden største højtid følger der selvfølgelig mange traditioner med til påsken hen over marts og april.
Den minder måske meget om jul, men både skikkene, maden, drikkevarerne, farverne, pynten og ikke mindst Julemanden er skiftet ud med noget lidt andet.
I denne lektion kommer du til at lære, hvordan danskere fejrer påske.
Ved du, hvad dagen kaldes, hvor påskebryggen lanceres?
Vi viser dig svaret i slutningen af denne video.
Påsken indbefatter palmesøndag, skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Sammen danner de påskeferien, hvor de fleste har fri, og butikkerne holder lukket.
I påsken holdes der mange påskefrokoster, hvor man spiser retter, der unægteligt ligner dem, man får til julefrokost. Der er fisk og smørrebrød, lune retter og til sidst ostebord. De lune retter må gerne indeholde lam, kylling eller æg. Hertil drikker man oftest påskebryg og så selvfølgelig snaps.
Påskens farve er gul og grøn, og pynten består af påskeæg, påskekyllinger, påskelam og påskeharer.
Alle fire symboliserer frugtbarhed, men i gamle dage kunne ægget også være et tegn på, at man var fri fra skyld eller gæld.
Derudover hører tulipaner, påskeliljer og vintergækker som forårsbebudere også påsken til. Og det er meget almindeligt at have grene med små skud. Nogle laver egen påskepynt ved at puste æg og derefter male de tomme skaller.
I Danmark er påskeæg oftest af chokolade og kan fås i forskellige størrelser eller formet som en påskehare. Men man kan også få påskeæg af pap, som så kan indeholde slik eller små chokoladeæg.
Dyrere påskeæg er med marcipan- og nougatfyld og er dækket af et tykt lag chokolade.
En sjov måde at få påskeæg på især for børn er ved at tage på æggejagt i haven, hvor påskeharen har gemt sine æg rundt omkring.
Til påske sendes der gækkebreve. Klip et mønster i et papir og skriv et digt og dit navn med prikker. Gætter modtageren afsenderen, skylder afsenderen et påskeæg. Hvis ikke, er det omvendt.
Og nu giver jeg dig svaret på den tidligere quiz.
Ved du, hvad dagen kaldes, hvor påskebryggen lanceres?
Den kaldes for P-dag og fejres mest af studerende. P'et står selvfølgelig for påskebryg ligesom J'et i J-dag står for julebryg. Dog fejres påskebryggens lancering ikke lige så meget som julebryggens.
Hvordan var denne lektion? Lærte du noget interessant?
Skylder nogen dig allerede et påskeæg?
Skriv en kommentar til os på DanishClass101.com Så ses vi i næste lektion!

Comments

Hide