Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej alle sammen, jeg hedder Louise.
Rygterne siger, at mors dag er endnu en af de dage, som blomsterhandlerne har fundet på.
Det er måske rigtigt nok dem, som tjener mest hvert år den anden søndag i maj, men det er dog ikke dem, som bragte traditionen til Danmark i sin tid.
I denne lektion kommer du til at lære, hvordan danskere fejrer mors dag.
Ved du, hvorfor mors dag var upoplær i 60erne og 70erne i Danmark?
Vi viser dig svaret i slutningen af denne video.
I Danmark er der tradition for, at blomsterhandlerne påminder folk om mors dag gennem tv-reklamer som regel i ugen op til selve dagen.
Mange bliver dermed let fristet til at bestille en buket blomster i god tid. Eller man kan i hvert fald hurtigt føle sig presset til det.
Har man alligevel glemt mors dag, kan man hos de fleste blomsterhandlere altid købe en eller anden form for gave specielt tilegnet mors dag. Udover færdigbundede buketter kan man ofte købe blomsterdekorationer, chokoladeæsker, kort og forskellige gavekurve.
Det er selvfølgelig ikke alle, der går lige meget op i mors dag, men dagen markeres ofte i dag, fordi den har med familien at gøre.
Mors dag kan ses som et symbol på nutidens ideal om kernefamilien, hvor man i fællesskab forkæler moren i familien, som ofte er dennes midtpunkt.
Dette giver ikke kun god mulighed for at vise taknemmelighed over for sin mor, men også for at have en hyggelig familiedag. For eksempel kan man starte dagen med at spise brunch sammen.
Siden 1969 har porcelænsfabrikken, Bing &Grøndahl, produceret platter specielt til mors dag.
Platterne er med tiden blevet til en hel serie, som en del samler på. Motiverne på platterne er passende en dyremor med små unger udført i en karateristisk koboltblå farve.
Så for nogle er årets mors dags-platte lige så traditionsrig som blomster eller chokolade.
Som en del andre traditioner er mors dag arvet fra USA. Dog var det en krigsveteran, som bragte traditionen til Danmark i 1929 efter at have gjort tjeneste som soldat i den amerikanske hær.
Og nu giver jeg dig svaret på den tidligere quiz.
Ved du, hvorfor mors dag var upoplær i 60erne og 70erne i Danmark?
Mors dag var upopulær i 60erne og 70erne på grund af kvindeoprøret mod idealet om datidens kernefamilie, hvor det kun var moren, som tog sig af børnene og hjemmet.
Hvordan var denne lektion? Lærte du noget interessant?
Hvad plejer du at give på mors dag?
Skriv en kommentar til os på DanishClass101.com Så ses vi i næste lektion!

Comments

Hide