Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej alle sammen, jeg hedder Louise.
Som navnet, Kristi himmelfartsdag, nok afslører, var det noget med, at Jesus steg op til Gud i himlen på denne dag.
Det betyder måske ikke så meget for de fleste danskere i dag, men mange er nok glade for, at denne kristne helligdag giver dem mulighed for at holde fri både den 6. torsdag efter Skærtorsdag og dagen efter om fredagen.
I denne lektion kommer du til at lære, hvordan Kristi himmelfartsdag forløber i Danmark.
Ved du, hvad mange danskere også bruger som betegnelse for Kristi himmelfartsdag?
Vi viser dig svaret i slutningen af denne video.
Kristi himmelfartsdag er endnu en af årets store dage for konfirmationer, hvor mange 13-14-årige drenge og piger bekender sig til den kristne tro i kirken.
Drengene har som regel fin skjorte og habit på, og pigerne er klædt i hvidt.
Man plejer også at sige, man træder ind i de voksnes rækker, fordi man i gamle dage blev betragtet som voksen, når man nåede den alder.
Det er måske også mere passende at sige for dem, som fravælger kirkedelen og bliver nonfirmeret.
Som på andre helligdage har de fleste fri fra skole og arbejde, og mange butikker holder lukket.
Men da Kristi himmelfartsdag altid er en torsdag, føler mange arbejdspladser, at man er så tæt på weekenden, at fredagen er en såkaldt "indeklemt dag." Derfor blive denne også gjort til lukkedag.
Man kan diskutere, om det er en god eller dårlig ting, for ansatte tvinges til enten at bruge en af deres feriedage eller afspadsere, hvilket man jo helst selv vil bestemme, hvornår man gør.
Man forbinder tit højtider med noget bestemt mad og dermed også nogle bestemte smage.
Derfor har det været vigtigt at finde på højtidsmad, der smager godt og kan forbindes med historien bag Kristi himmelfartsdag.
Et foreslag kan være marengs, da de er lette og lufttige som hvide skyer. En præst har formet sine marengs som fødder, fordi Jesu fødder ofte er afbildet i forbindelse med himmelfarten. Hun kalder dem Himmelfartsfødder og foreslår iblandet hvid chokolade og lakridspulver som "snavs" på fødderne.
Kristi himmelfart blev engang fejret med skuespil i kirken, hvor Kristus-figurer blev hejst op igennem et hul i kirkeloftet. Dette kan dog ikke længere opleves i kirkerne, men en del har dog stadig hullerne.
Og nu giver jeg dig svaret på den tidligere quiz.
Ved du, hvad mange danskere også bruger som betegnelse for Kristi himmelfartsdag?
Mange danskere, især børn, bruger betegnelsen 'flyvedag,' fordi Jesus "fløj" til himmels, efter han i sin tid tog afsked med disciplene uden for Jerusalem.
Hvordan var denne lektion? Lærte du noget interessant?
Hvad synes du, Kristi himmelfart smager af?
Skriv en kommentar til os på DanishClass101.com Så ses vi i næste lektion!

Comments

Hide