Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej alle sammen, jeg hedder Louise.
Nytårsfesten fortsætter videre ind i det nye år den 1. januar nytårsdag.
Men i stedet for at varme op til midnat med mad og festligheder, starter dagen med et brag, og derefter falder spændingsniveauet for hver time.
I denne lektion kommer du til at lære, hvad danskere typisk laver nytårsdag.
Ved du, hvor mange nytårstaler Dronning Margrethe 2. har holdt efter 31. december 2014?
Vi viser dig svaret i slutningen af denne video.
Den største begivenhed nytårsdag er selvfølgelig fyrværkeriet, som skydes af, når landets rådhusklokker har slået det 1. af 12 slag.
Derefter ønsker man hinanden godt nytår, mens der drikkes champagne og spises kransekage. De fleste ser fyrværkeriet udenfor, så det er vigtigt at huske beskyttelsesbriller, hvis man ved, der er fyrværkerigale naboer i nærheden. Det er nemlig kun denne ene dag om året, det er lovligt at affyre fyrværkeri uden speciel tilladelse.
Når rådhusklokkerne fra Rådhuspladsen i København har slået alle 12 slag, synger Danmarks Radio Pigekoret nytåret ind i fjernsynet med "Vær velkommen, Herrens år." Så kan man enten synge eller nynne med hjemme fra stuerne. Derefter er det nationalsangen, men det er nok de færreste, som bliver hængende til den, når festlighederne er rykket uden for til fyrværkeriet eller i byen.
Da nytårsdag er en helligdag, fortsætter festen for mange til langt ud på morgenstunden.
De fleste butikker holder som regel lukket, og kun nogle restaurationer vælger at holde åbent 1. januar, især fast food-kæder og grillbarer. Derefter vælger mange at stoppe festen ikke lang tid efter fyrværkeriet for at få noget søvn, inden arbejdet kalder. Mange unge vælger dog ofte at feste hele natten, tage på arbejde og først sove, når de får fri.
På grund af tømmermænd bliver der sendt mange uforpligtende udsendelser i fjernsynet, der ikke kræver meget at følge med i fra sofaen eller sengen. To eksempler er nytårskoncert og skihop.
Og nu giver jeg dig svaret på den tidligere quiz.
Ved du, hvor mange nytårstaler Dronning Margrethe 2. har holdt efter 31. december 2014?
Efter den 31. december 2014 har hun holdt 43 nytårstaler.
Hvordan var denne lektion? Lærte du noget interessant?
Ses vi den 1. januar på vej hjem fra nytårsfesten?
Skriv en kommentar til os på DanishClass101.com Så ses vi i næste lektion!

Comments

Hide