Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej alle sammen, jeg hedder Louise.
Lille juleaften kan betragtes som en form for opvarming til juleaften dagen efter.
Nogle familier har bestemte traditioner for den 23. december, men mange bruger den også på at få ordnet de sidste forberedelser eller julegaveindkøb til den efterfølgende aften.
Så er man sent ude, kan dagen godt gå hen at blive hektisk for nogle.
I denne lektion kommer du til at lære, hvordan danskere fejrer lille juleaften.
Ved du, hvad kagerundfart i gamle dage gik ud på lille juleaften?
Vi viser dig svaret i slutningen af denne video.
Har man let ved at blive træt af at se på et pyntet juletræ hele december måned, kan man som mange andre vente med at pynte juletræet indtil lille juleaften eller juleaften.
Det er almindeligt først at skaffe træet i dagene op til juleaften, så det kan bevare noget mere af sin friskhed, til når det kommer indenfor. Nogle har selvfølgelig træet pyntet og parat 1. december, men ved at vente kan man også undgå for mange nedfaldne nåle.
Det kan være lidt af en udfordring at få al julemaden færdig på samme tid juleaften - især hvis man kun har én ovn til rådighed.
Derfor er der mange, som for eksempel steger anden dagen før, der lettere kan holde til at blive genopvarmet end en flæskesteg.
Nogle har også tradition for at spise risengrød med kanelsukker og smør lille juleaften. De fleste koger store portioner, så der er nok til at lave desserten af til juleaften, nemlig risalamande.
Traditioner for lille juleaften varierer meget, men mange plejer at spille spil. Det er både en hyggelig aktivitet, man kan lave sammen med familien, og det er en god måde at få den sidste tid til at gå på, især for de yngste, inden det endelig er den 24. december.
Nogle familier spiller også pakkeleg, hvor man forsøger at slå 6'ere med en terning for at tage en pakke. Som regel er pakkerne små ting, som ikke nødvendigvis har den store værdi. Det er trods alt kun lille juleaften.
Ifølge gammel folkeovertro skal man altid byde på noget, hvis man får besøg den 23. december unanset om det er dag eller aften. Ellers bærer gæsterne julen ud af dit hjem.
Og nu giver jeg dig svaret på den tidligere quiz.
Ved du, hvad kagerundfart i gamle dage gik ud på lille juleaften?
Kagerundfart mindede meget om at rasle som til fastelavn eller Halloween.
Man gik rundt i nabolaget og sang en remse uden for folks døre for at få julesmåkager. Det er nok de færreste børn, som kender til kagerundfart i dag.
Hvordan var denne lektion? Lærte du noget interessant?
Bruger du også lille juleaften til de sidste juleforberedelser?
Skriv en kommentar til os på DanishClass101.com Så ses vi i næste lektion!

Comments

Hide