Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej alle sammen, jeg hedder Louise.
Luciadag fejres godt nok den 13. december i julemåneden, men faktisk har Lucia ikke noget med julen at gøre, selv om de fleste danskere nok forbinder dem med hinanden.
Alligevel er det blevet en folkelig tradition at markere dagen med julefest på stort set alle skoler i Danmark.
I denne lektion kommer du til at lære, hvordan danskere fejrer Luciadag.
Ved du, hvad man kalder natten mellem den 13. og 14. december?
Vi viser dig svaret i slutningen af denne video.
Hovedbegivenheden på Luciadag er selvfølgelig Lucia-optogene, som både finder sted i børnehaver og folkeskoler.
Et Lucia-optog består af børn klædt i hvide kjoler og et rødt bånd omkring taljen, som går på række med hver deres lys og ledes af en Lucia-brud. Det er oftest en pige, som går forrest, men det kan også være en dreng. Lucia-bruden bærer en krone eller rettere en krans på hovedet med fire lys i.
Under Lucia-optoget synges en Lucia-sang, som handler om, hvordan Lucia bærer lyset frem i mørket og spreder glæde og lykke. Bagefter spiser alle Luciabrød, som er søde hvedeboller med safransmag.
Legenden siger, at Lucia var en ung kristen kvinde, som nægtede at tilbede den romerske kejser og blev derfor dræbt og døde som martyr. Hun hjalp de fattige og syge, og det siges, hun bar lys på sit hoved, så begge hænder var frie.
Der bliver ikke kun gået Lucia-optog i børnehaver og folkeskoler.
Man inviterer ofte børn til at komme ud på plejehjem eller andre institutioner for at skabe glæde og julestemning igennem deres Lucia-optog og sang.
Kirker får også besøg af Lucia-optog i forbindelse med prædikener eller andre julearrangementer i december. For eksempel julekoncerter, som er en god måde at få folk til at gå i kirke.
Nogle gange kan man opleve Lucia-optog i forretninger, på gågaden eller strøget.
Voksne, som følger Lucia-optogene, bekymrer sig tit på grund af de levende lys, som børnene går med i hænderne. Derfor har de altid en spand med vand parat, hvis ilden pludselig skulle brede sig til andet en stearinglysene.
Og nu giver jeg dig svaret på den tidligere quiz.
Ved du, hvad man kalder natten mellem den 13. og 14. december?
"Lussenatten." Navnet stammer fra Sverige, hvor Lussenatten ifølge den julianske kalender var årets længste nat, men om morgenen, mens det stadig var mørkt, vågnede man op til Lucia - eller gårdens unge pige - stående ved sengen med mad og drikke på en bakke.
Hvordan var denne lektion? Lærte du noget interessant?
Vil du være med til at bære lyset frem på Luciadag?
Skriv en kommentar til os på DanishClass101.com Så ses vi i næste lektion!

Comments

Hide